Hoe maak je zinvolle schriftelijke toetsen voor literatuurgeschiedenis?
Hoewel er binnen de vakdidactiek regelmatig geschreven wordt over historische letterkunde, wordt er maar weinig aandacht besteed aan de toetsing van dit vakonderdeel. Sommige scholen toetsen literatuurgeschiedenis uitsluitend in praktische opdrachten. Het is echter wel degelijk mogelijk om historische letterkunde zinvol te overhoren in een schriftelijke toetsen, mits die toetsen goed zijn geconstrueerd.
In deze presentatie laat ik aan de hand van concrete voorbeelden zien hoe een systematische schriftelijke toetsing leerlingen kan laten groeien in het begrijpen van historische literatuur. Bovendien blijkt uit de ervaringen van mijn sectie dat de motivatie voor dit vakonderdeel toeneemt wanneer leerlingen beter weten wat er van ze verwacht wordt.
Ik hoop met deze presentatie een bredere discussie over toetsing te openen, omdat die mijns inziens nadrukkelijker verbonden zou moeten worden met vakdidactiek.
Hoe ontwikkel je een eerlijke toets voor diverse NT2-profielen?
Het ontwikkelen van taaltoetsen voor NT2-leerders met uiteenlopende opleidingsniveaus en geletterdheid is een uitdaging waar veel leerkrachten mee te maken krijgen. Vaak zijn taaltoetsen vooral geschikt voor één doelgroep, waardoor vergelijking met NT2-leerders die een ander prpofiek hebben, bemoeilijkt wordt. Bovendien houden NT2 toetsen niet steeds rekening met de specifieke noden van kortgeschoolde of functioneel laaggeletterde leerders. Dit kan leiden tot scheve resultaten en kan een eerlijke beoordeling van taalvaardigheid belemmeren – vooral voor laagopgeleide en laaggeletterde NT2-leerders.
In deze presentatie bespreken we manieren waarop je valide en betrouwbare NT2-toetsen kunt ontwerpen voor een diverse groep leerders. We bespreken het belang van het vermijden van toetsbias en construct-irrelevante factoren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en onderzoek tonen we hoe je bij toetsontwikkeling rekening houden met de specifieke behoeften van laaggeletterde leerders. De focus ligt hierbij op receptieve vaardigheden. We sluiten de sessie af met concrete aanbevelingen.