Digitale geletterdheid & didactiek

Zaterdag 29 november

09.30 u. - Griet Bogaert (2.27)

Er zit een coach in je device

In deze sessie krijg je een krachtige en verrassende blik op inclusief onderwijs. Je ontdekt hoe je met eenvoudige, haalbare ingrepen technologie kunt inzetten om je onderwijs toegankelijker te maken voor álle leerlingen. Ik laat je zien hoe zelfs de kleinste tools een groot verschil kunnen maken – van praktisch toepasbare hulpmiddelen tot slimme strategieën die zelfregulatie en taalvaardigheid een stevige boost geven. Daarna duiken we in de transformatieve kracht van technologie. Je zult versteld staan van de mogelijkheden om lees- en spreekvaardigheid naar een hoger niveau te tillen. Verwacht inspirerende voorbeelden en concrete ideeën waarmee je morgen al aan de slag kunt

10.30 u. - Jessica Morseau (2.27)

AI-openers voor taalleerkrachten & hun leerlingen - taalkrachtiger lesgeven, met AI als sidekick

"AI can give every student on the planet an artificially intelligent, but amazing, personal tutor, and every teacher on the planet an amazing, artificial intelligent teaching assistant." (Sal Khan, oprichter van Khan Academy)
Als leerkracht wil je dat je leerlingen actief aan de slag gaan en de leerstof écht verwerken. AI biedt unieke kansen om dit te versterken, niet door je rol over te nemen, maar door bestaande lesmaterialen zoals teksten en video’s slimmer en effectiever in te zetten. Het daagt ons uit om anders naar opdrachten en lesactiviteiten te kijken en biedt tegelijk con-crete mogelijkheden om de leerinspanning van leerlingen te vergroten. Want wanneer wij goed voorbereid voor de klas staan, hoort vooral de leerling hard te werken, toch?

12.00 u. - Thomas Vliebergh (2.27)

Cursusontwerp met AI-tools: research, bouwen en betrouwbare toetsing

AI & Nederlands: van hype naar hefboom. Hoe zet je deze technologie evidence-informed en leerdoelgericht in, zonder de greep op je lespraktijk te verliezen? In deze lezing krijg je een scherp, actueel overzicht van de sterkste mogelijkheden voor cursusontwerp voor het vak Nederlands waarbij AI dé productiviteitshefboom is die je nodig hebt. In één compacte lezing krijg je een scherp overzicht van hoe antwoordmachines, lesontwerptools en feedback-assistenten – van research tot evaluatie – je lessen Nederlands kunnen
verdiepen én versnellen. Concrete cases tonen hoe je digitale geletterdheid versterkt, opdrachten AI-proof maakt en feedback transparanter wordt. Je vertrekt met een helder kader, praktische voorbeelden en een digitale copiloot die het zware werk op zich neemt.

13.00 u. - moet nog ingevuld (2.27)

Het 100 Queries project - online informatie in de klas

Voor Slim Zoeken onderzochten Sprenger en Schnober de kwaliteit en bruikbaarheid van de eerste tien zoekresultaten in Google voor uiteenlopende informatieve zoekopdrachten van kinderen van acht tot twaalf jaar. Met dit project willen we enerzijds aantonen dat het zinloos is kinderen zomaar iets te laten googelen voor school, en anderzijds een begin maken met het beantwoorden van de vraag wat websearch tegenwoordig waard is, vooral ook vanuit de kant van het aanbod aan webcontent. We sluiten hiermee aan op een opleving in de kritische benadering van websearch voor gebruikers 1).


Daarnaast lijkt het gebruik van zoekmachines ondergeschikt te worden aan het gebruik van tools als ChatGPT. Maar niets is minder waar: juist generatieve AI moet worden gecontroleerd aan de hand van de werkelijke bronnen op het web.

Uit een lijst van 200 toevallige, authentieke queries kozen wij 100 zoekopdrachten met voldoende onderwerpvariatie. Queries, resultaatpagina’s en bijbehorende bronnen zijn voorzien van labels over metadata, relevantie, kwaliteit en moederbedrijven. Op de HSN presenteren wij onderzoeksconclusies en bespreken we mogelijke consequenties voor het onderwijs.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/voor-robots-door-robots-hoe-zoekmachines-lijden-onder-seo-spam~b712ea4b/ Citaat: “Tot nu toe was het bewijs voor de falende zoekmachines wat anekdotisch, maar recent werden de aannamen gestut door een Duitse wetenschappelijke publicatie.”