Taalvaardigheid VO/secundair onderwijs

Vrijdag 28 november

13.15 u. - Inge Misschaert (3.13)

Jongeren + erfgoed = project

Taalvaardigheid ingezet binnen erfgoedprojecten in het voortgezet onderwijs

Jongeren en erfgoed - de perfecte match? Ook binnen het vak Nederlands kan je perfect met erfgoed aan de slag. In de paper 'Jongeren + erfgoed = project' leg ik aan de hand van een concreet project (Klaskunst), dat de tweede prijs van de Wase Erfgoedprijs won, uit hoe dit binnen de lessen Nederlands toegepast kan worden. Hoe maak je leerlingen warm voor erfgoed en kunst in de openbare ruimte buiten hun school? Hoe leg je contact met de erfgoedpartners in je gemeente (archief, erfgoeddienst, heemkundige kringen, ...)? Binnen het vak Nederlands past dit project perfect onder de doelstellingen voor de component taalvaardigheid: lezen, schrijven, spreken worden binnen die erfgoedcontext ruim ingeoefend. Leerlingen selecteren bronnen en literatuur, leren hoe je publieksvriendelijke catalogus- en zaalteksten schrijft met die input, spreken het welkomstwoord uit op een persconferentie bij de opening, etc.

14.15 u. - Janneke Stuulen (3.13)

Van feedback naar herschrijven met Peerfectie: comparatieve peerfeedback in de klas

In deze praktische workshop ontdek je hoe je leerlingen actief kunt begeleiden bij het geven en verwerken van feedback. Aan de hand van recente inzichten én de beproefde lessenserie Peerfectie verken je hoe comparatieve peerfeedback, expliciete instructie en actieplannen bijdragen aan gerichter en zelfstandiger herschrijven. Je krijgt concrete werkvormen aangereikt die direct toepasbaar zijn in de klas, en ziet hoe je als docent het revisieproces effectief kunt ondersteunen. Zo worden inhoudelijke keuzes beter onderbouwd en teksten daadwerkelijk verbeterd. Herschrijven wordt daarmee geen routineklus, maar een betekenisvol onderdeel van het leerproces.

15.45 u. -Anouk de Kleijn (3.13)

Taal met een verhaal: literaire gesprekken in de klas

In de nieuwe kerndoelen en concepteindtermen is meer aandacht voor onder meer interactie en leeservaringen en vooral ook voor meer samenhang tussen kennis en taalvaardigheden. De combinatie van interactie en leeservaringen biedt talloze mogelijkheden voor lessen in taalvaardigheid aan de hand van verhalende teksten. In deze workshop laat ik zien hoe leerlingen met literaire gesprekken leeservaringen kunnen verkennen én verdiepen en hoe ze hun gespreksvaardigheden tegelijkertijd verder ontwikkelen. We gaan aan de slag met praktische voorbeelden én handvatten om in je eigen onderwijspraktijk aan de slag te gaan met interactie en leeservaringen. We staan daarbij nadrukkelijk stil bij de toepassingsmogelijkheden van vmbo tot vwo.

16.45 u. - Barbara Axters (3.13)

Denken met de pen voor de derde graad secundair onderwijs

Veel leerlingen worstelen in het hoger onderwijs met het schrijven van papers. Deze workshop biedt een procesgerichte schrijftraining voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. We nemen hen stap voor stap mee in het schrijfproces: van eerste ideeën tot een volledige paper. Korte, haalbare oefeningen binnen hun interesseveld bereiden hen voor op grotere academische opdrachten. De focus ligt op structuur, opbouw en helder formuleren. AI kan ingezet worden als ondersteunend hulpmiddel, maar het doel blijft ‘zelfstandig leren schrijven’. We betrekken ook niet-taalvakken en stimuleren samenwerking met andere leraren. We bouwen schrijfvertrouwen op met korte, gerichte oefeningen, waardoor schrijven beetje bij beetje minder belastend wordt en de overstap naar het hoger onderwijs soepeler verloopt. Zo bouwen leerlingen zelfvertrouwen en schrijfvaardigheid op. Schrijven wordt op die manier ook een vanzelfsprekend onderdeel van ‘leren’.