Lerarenopleiding vo, bve/secundair onderwijs

Vrijdag 22 november

13.15 u. - Leen Pollefliet (1.21)

Connecterend presenteren: tips en technieken

Een presentatie geef je niet voor jezelf, maar voor een ander. Bij een presentatie gaat het er niet om wat je zegt, maar wat het publiek hoort, begrijpt, onthoudt en kan toepassen. Er is daarom een hechte connectie nodig tussen jou, de spreker, en hen, de toehoorders. Pas als die connectie plaatsvindt, is je presentatie geslaagd.

Connecterend presenteren gaat verder dan enkel informatie overbrengen. Het gaat erom een emotionele en intellectuele connectie tot stand te brengen met je publiek. Die connectie creëer je door je in te leven in de wereld van de toehoorders en woorden te gebruiken die ze kennen, door je toehoorders vaak aan te spreken, door een open lichaamshouding aan te nemen, door authentiek te spreken en door je presentatie duidelijk te structureren. 

Zo voelen de toehoorders zich verbonden met jou als spreker, zal je effectief connecterend presenteren en ervoor zorgen dat je publiek je boodschap goed begrijpt en onthoudt.

14.15 u. - Marloes Schrijvers (1.21)

 

15.45 u. - Dennis Van der Kuylen & Iris Van Duffel (1.21)

Werken met rijke teksten in alle vakken

Werken met rijke teksten biedt heel veel mogelijkheden voor verschillende doelgroepen. Aan de hand van de website rijketeksten.org wordt in verschillende sessies dieper ingegaan op hoe je aan de slag kan gaan met rijke teksten. In deze sessie focussen we op het gebruik van rijke teksten in de zaakvakken van het secundair / voortgezet onderwijs.

 

16.45 u. - Nicolas Slabbinck & Margot Blomme (1.21)

WoordSmid. Creativiteit als hefboom voor leesbevordering: een verkennende studie

Het project WoordSmid is een verkennend praktijkwetenschappelijk onderzoek waarbij Howest de krachten bundelt van de Mind- and Makerspace (MaM) met die van haar educatieve bachelors (School of Education). Samen gaan we op zoek naar oplossingen voor het almaar dalende leesplezier en de tanende leesvaardigheid binnen én buiten onderwijs. In navolging van groeiend onderzoek vanuit Angelsaksische hoek dat zich momenteel voornamelijk richt op maakplaatsen in schoolbibliotheken, onderzoeken we wat een maakplaats zoals het MaM kan betekenen voor leesbevordering. In samenwerking met bibliotheken, scholen en partners van het MaM ontwikkelen we een charter dat expliciet maakt hoe creativiteit ingezet kan worden als hefboom voor leesbevordering en het ontwikkelen van andere cruciale 21ste-eeuwse vaardigheden. We eindigen met een aantal interactieve, creatieve workshops waarbij we opgedane inzichten vertalen naar de praktijk.